Yoga je drevno znanje o tjelesnoj i duhovnoj disciplini koja se razvila u Indiji. Sama riječ yoga ima više značenja, no najčešće opisuje sjedinjenje fizičkog tijela s umom i duhom, kako bi se dostigla unutarnja ravnoteža i svijest o vlastitoj stvarnoj prirodi.

Danas možemo dobiti jako puno informacija o tome što je yoga, ali unatoč tome ljudi još uvijek, iz neznanja, imaju jako puno predrasuda. Evo nekoliko najčešćih mitova i pojašnjenja o toj temi:

Yoga nije religija! Kao disciplina yoga se ne kosi ni s jednim religijskim učenjem, jer njene metode su univerzalne i mogu se uskladiti s kulturološkim, religijskim, nacionalnim i tradicijskim značajkama svake sredine.

Yoga nije samo „istezanje“! Kroz yoga sat radimo na poboljšanju fleksibilnosti, ali i na snazi, izdržljivosti, koordinaciji i ravnoteži. Mnogi znanstveni radovi dokazuju da yoga otpušta stres, smanjuje bol, poboljšava disanje, fleksibilnost i snagu, poboljšava cirkulaciju i poravnanje tijela, čini nas sretnijima i prisutnijima u sadašnjem trenutku.

Yoga nije samo za žene, već je jednako korisna i za muškarce. Ne trebate biti niti mladi, niti vitki, niti fleksibilni, niti snažni za vježbanje yoge. Ustvari, jedino što trebate moći za svoj prvi sat yoge je – udahnuti i izdahnuti. Ostalo sve dolazi s vremenom.

U našem Ultimate Sports Body Clubu, Jelena vodi dvije vrste sata yoge, a to su Slow flow yoga i Power yoga.

Slow flow yoga je jedan od stilova yoga prakse. Sat se temelji na sporijem pristupu povezivanja yoga položaja (asana) u kreativni niz (vinyasa) s naglaskom na poravnanje tijela čime je idealan za početnike.

Power yoga je stil yoge koji se sastoji od intenzivnijeg ritma izmjene yoga položaja u slijedovima koji razvijaju izdržljivost, snagu i lakoću pokreta, kao i stabilnost cijelog tijela i uma.

X